Pócs Katalin

1963

Cím: 1221, Budapest Játék u. 24. Hungary

1963. június 4-én született Budapesten. Zenei tanulmányait az általános iskolában kezdte, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakán folytatta Fekete Győr István tanítványaként. Érettségi után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakára, tanára Petrovics Emil volt. Zeneelmélet-tanári, zongoratanári és zeneszerzői diplomát szerzett.
1986-ban a Liszt Ferenc emlékére kiírt zeneszerzői pályázaton első díjat nyert. 1992-ben egy dél-afrikai zeneszerzői pályázaton negyedik helyezést, 1993-ban pedig a Liberális Szegedért Alapítvány "A jövő zenéje" című zeneszerzői versenyén megosztott második helyezést ért el. 2012-ben a Kodály Zoltán emlékére meghirdetett III. Nemzetközi Zeneszerzői versenyen II. díjat nyert el vegyeskari kategóriában, úgy, hogy az I. díjat nem adták ki. 1987-ben Kincses Kuratórium ösztöndíjban, 1988. augusztusától három évig Kodály Zoltán-ösztöndíjban részesült. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületétől szintén három éven át kapott ösztöndíjat. 1998/99-ben a XXII. kerületi önkormányzat művészeti ösztöndíjasa volt.
Tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.
Darabjai rendszeresen hangzanak el a Magyar Rádióban és hangversenyeken. A Rádió több művét felvette, és számos interjút készített vele. A Magyar Televízióban is hangzott el műve interjú kíséretében. Eddig négy szerzeménye került kiadásra CD-n. Művei nyomtatásban a müncheni 4’33”, a bloomingtoni (Indiana, USA) Harpa Hungarica, a budapesti Akkord Zenei Kiadónál, az Editio Bernardusnál és az Editio Musica Budapestnél jelentek meg. Néhány műve megtalálható Aszalós Tünde: A zongorázó gyermek című kötetében és Sármai József - Tóth Péter: Játszó-tér című kottájában. Számos szakmai úton vett részt (Bécs, Moszkva, Gdansk). Külföldön több alkalommal is bemutatták műveit (Lüneburg, Bourges, Berlin, Groningen, Erdély, München, Bloomington, Róma, Chicago, Oregon). A kanadai Banffben ösztöndíjjal 2 hónapot tartózkodott, itt is elhangzottak művei.
Jelenleg is aktívan komponál és a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában tanít zongorát és improvizációt. Az utóbbi években szerzői esteket tartott egyénileg és más szerzőkkel közösen is.