Bánkövi Gyula

1966

Bánkövi Gyula 1966. július 22-én született Dunaújvárosban. A művészettel való ismerkedést 6 évesen kezdte - balettozni, zongorázni, majd fagottozni tanult. Ám 14 évesen inkább a természettudományok iránt nő meg érdeklődése: geológusnak készül. 16 évesen fedezi fel ismét a zene varázslatos világát.
Zeneszerzés tanulmányait Kocsár Miklós, valamint Bozay Attila vezetésével végezte a Liszt Ferenc Zeneakadémián. De a természet továbbra is szenvedélye maradt – első zeneszerző sikere épp Hidrofónia című kompozíciójához kötődik, melyben a víz örök körforgását próbálja meg ábrázolni.
Mindenféle hangszerösszeállítás érdekli: komponál nagyzenekarra, kamarazenekarra, gyermek- és vegyeskarra, fúvós-, ütőegyüttesre éppúgy, mint szóló hangszerekre és elektronikus eszközökkel. Szívesen keveri az elektroakusztika adta különleges lehetőségeket hagyományos hangszerek szokatlan, tipikusan XX. századi játékmódjaival. (Ezüstszárnyú lepkék című kompozíciója, melyet fuvolára, gordonkára és elektronikára írt, 2000-ben a javasolt művek katagóriájába került a Tribune Internationale des Compositeurs seregszemlén.) Az utóbbi években nagy hatással volt rá George Crumb, Peteris Vasks, Arvo Part és Giya Kancheli művészete.
A Bartók rádió zenei szerkesztőjeként (1992 óta dolgozik az intézményben) szenvedélyesen keresi jelen korunk kiemelkedő alkotásait és mutatja be azokat a magyar hallgatóknak.
Művei számos zeneszerzőversenyen és fesztiválon sikerrel szerepeltek. 2000-ben elsőként kapta meg a Magyar Zeneszerző Egyesület által alapított kitüntetést, az Istvánffy Benedek díjat.

2003 júniusában Accord(ion) concerto című zenekari darabja a II. helyen végez a Tribune Internationale des Compositeurs seregszemlén.

2005-ben Távoli ének c. zenekari műve II. helyen végez a József Attila emlékév alkalmából kiírt zeneszerző versenyen. 2006-ban A szél virágai (Les fleurs du vent) c. alkotása elnyeri az Artisjus Az év zeneműve díját. A kompozíciót 2007-ben a Tribune Internationale des Compositeurs seregszemlén a javasolt művek kategóriájába választják.
2008 tavasza óta elektroakusztikus kompozícióit saját stúdiójában készíti.
Díjak, elismerések
2004 Erkel díj
2006 Artisjus-díj - Az év zeneműve