At bagon.to you can Buy webshells, phpmailer, Combo list
At bagon.to you can Buy webshells, phpmailer, Combo list
Magyar Zeneszerzők Egyesülete » Történetünk

A Magyar Zeneszerzők Egyesületének rövid története A Magyar Zeneszerzők Egyesületét 1990. október 14-én alapították. A zenei élet minden területét magába foglalt, akkor felbomló Magyar Zeneművészek Szövetsége Zeneszerző Szakosztályának tagjai automatikusan az Egyesület tagjaivá váltak. Eleinte csak a komoly- és könnyűzene-szerzők, később a zene-szövegírók is. A tagság kezdettől bővült olyan fiatalokkal és határon túli magyar kollégákkal, akik nem voltak (lehettek) tagjai a korábbi szövetségnek. A tagság immár hosszú ideje 150 fő körüli, az újonnan felvett és az elhunyt tagok fluktuációja szerint.

Az Egyesület egy téren a Magyar Zeneművészek Szövetségének jogutódjaként működik: az Új Zene Nemzetközi Társasága (ISCM) magyarországi szervezete. Ez bizonyos konkrét feladatok ellátásával jár: az Új Zenei Világnapokra magyar kompozíciók kiküldésével, a kiválasztott mű szerzőjének kiutaztatásával, s az éves közgyűlésen való jelenléttel, annak munkájában való részvétellel.

Az egyesület alapításakor Bozay Attilát választották elnöknek (1990–92), két év után ő leköszönt, helyére Lendvay Kamilló került (1992–93), majd három évig Jeney Zoltán töltötte be az elnöki tisztet. 1996 óta Hollós Máté az egyesület elnöke. Az eredeti alapszabály kétszer 3 évben limitálta az elnök és kétszer 2 évben az elnökségi tagok mandátumát, de a közgyűlés 2002-ben e korlátot feloldotta, mivel rátermett vezetőket kénytelenül leváltott volna, miközben a visszaélés veszélye – amelynek elkerülésére a korlátot beépítették – nem fenyegetett.

Az Egyesület korábban rendszeresen, manapság esetien a kulturális kormányzat és az önkormányzatok tanácskozó partnere. Korábban a zenei szervezetek támogatása, művészeti díjak odaítélése, az NKA kurátorainak választása tárgyában rendre kérték a véleményét, a két – számos egyesületet tömörítő – zenei ernyőszervezettel: a Magyar Zenei Tanáccsal és a Magyar Muzsikus Fórummal egyenlő rangban. Ma már a művészeti díjak odaítélésében nem közvetlenül vesz részt, de az abban döntő bizottság összetételére javaslatot tesz, közvetlenül jelen van azonban a Kodály Zoltán ösztöndíj odaítélésében.

Az Egyesület alapító elnökségi tagja volt az Európai Zeneszerző Fórum szervezetének (ECF), amely ma az Európai Zeneszerzők és Dalszövegírók Szövetségének (ECSA) egyik pillérszervezete. Az Európai Parlamentnél a zenei alkotók érdekeiben lobbizó szervezet munkájában évi két közgyűlésen és a közöttük zajló folyamatokban is aktív részese az Egyesület.

2001-es létrehozása óta az Egyesület kezeli a Zeneműkiadói Támogatások Kuratóriumát, amely egy alapösszeg kamatait oszthatja szét demokratikusan és átláthatóan kortárs magyar zeneművek megjelentetésére.

Több nemzetközi és hazai zeneszerző versenyt rendezett az egyesület, továbbá immár két évtizede jutalmazza Istvánffy Benedek-díjjal a fiatal komponisták előző évben bemutatott termésének kiemelkedő darabját, néhány éve pedig Orszáczky Miklósról elnevezetten már az igényes könnyűzene hasonló produktumát is.

Anyagi támogatás függvényében hangversenyeket rendez, e téren nemzetközi kapcsolatokat is ápol az Egyesület, amely a zeneműkiadás és a koncertszervezés tevékenységeinek köszönhetően közhasznú státuszt nyert el 2014-ben.