Laczó Zoltán Vince

1964

www.laczozoltanvince.eoldal.hu

1964. október 25-én, Győrben születtem, Laczó Zoltán Vince néven kereszteltek, de a Vince utónevet csak később, szerzőként kezdtem el használni. Alap és középfokú tanulmányaimat szülővárosomban végeztem. Először zongorázni és gitározni tanultam, de hivatalos, zeneiskolai tanulmányaim során a bőgő lett a hangszerem. Ezzel egyidőben kezdtem el basszusgitározni. Tizenéves koromban párhuzamosan játszottam jazz-rock együttesben és az iskolai kamarazenekarban. Ez a műfaji kettősség egész eddigi zenei pályám során megmaradt.
1982-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat, ezért 1983-ban az Állami Balettintézet Gimnáziumában érettségiztem. 1984 és 1988 között a Rock Színház zenekarának, és különféle jazz és rock együtteseknek voltam tagja. Katonaidőmet a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia Szimfonikus Zenekarában töltöttem.
1991-ben jazz-előadóművészi végzettséget szereztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán. Főtárgy tanárom Berkes Balázs volt, hangszerelést Friedrich Károlytól tanultam. Az elméleti ismeretek terén legtöbbet Gonda Jánosnak köszönhetek.
A jazz tanszak 1965-ben alakult Gonda János vezetésével, és – politikai okokból – a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola főiskolai jellegű szakmai tagozatként működött. A tanszakot 1990-ben adoptálta a Zeneakadémia, a mi évfolyamunk több különbözeti vizsga letételét követően kaphatott főiskolai diplomát.
1991-től Németországban színházi-muzsikusként – megszakításokkal – 1994-ig dolgoztam. A 80-as évek végén érdeklődésem fő iránya a zeneszerzés felé fordult, kiegészítő tanulmányokba kezdtem; legtöbbet – Gonda János mellett – Bogár István zeneszerző szakmai irányításának köszönhetek. 1994-ben elnyertem a bostoni Berklee College of Music zeneszerzői ösztöndíját, ennek kapcsán 1995-ben egy kihelyezett londoni kurzuson gyarapíthattam ismereteimet.
Első jelentős munkám az 1991-es Tavaszi Fesztiválon bemutatott Jónás könyve című rock opera hangszerelése volt, mely 2000-ben CD felvételen is megjelent. Első „igazi” önálló bemutatóm 1995-ben, a Radnóti Miklós versére komponált „Éjszaka” című kórusmű, mely a Zeneakadémia nagytermében, az intézmény kórusának előadásában hangzott el.
1994 és 1997 között a Vi-Dok Stúdió keretében készülő természet és oktatófilmek, valamint tévésorozatok zeneszerzője, illetve – 2001-ig – a Four Fathers énekegyüttes állandó hangszerelője voltam. A Vi-Dok stúdióban készült filmek a Szív Tv-ben és az M-Sat televízió műsorában kerültek bemutatásra. Amikor a két csatorna csődbe jutott, az én munkalehetőségem is megszűnt. 1997-től ezért lettem a veresegyházi Lisznyay Szabó Gábor Zeneiskola tanára.
1997 és 1999 között elvégeztem a Magyar Népművelési Intézet által szervezett ötféléves, felsőfokú fúvószenekari-karmesteri szaktanfolyamot. Itt – Bogár István mellett – Marosi László karmester volt legfontosabb tanárom, valamint több nemzetközi kurzuson is részt vehettem, amelyeket neves külföldi professzorok tartottak. (Pl. Bob Gifford, Ronald Johnson, Jan Magnus-Dahle)
1999 és 2002 között a gödöllői, dányi és veresegyházi amatőr zenészekből, valamint a gödöllői F. Chopin Zeneiskola jazz-tanáraiból álló Red One House Big Band művészeti vezetője és karmestere voltam.
2000 után a gyakorlatban egyre több közöm lett az egyházzenéhez, ezzel együtt a Katolikus Egyházhoz, is, ezért 2003-ban jelentkeztem a Sapientia Hittudományi Főiskola hittanár-nevelő szakára. Itt 2007-ben szereztem teológiai tanár diplomát. Szakdolgozatomat Dr. Áment Lukács vezetésével az egyházzene történetéből és tanításának lehetséges módozataiból írtam.
2004-től, az ekkor indult országos Magyar Katolikus Rádióban lettem zenei szerkesztő és zenei rendező.
2007 szeptemberében angol nyelvből TELC B 1-es nyelvvizsgát tettem.
Tagja vagyok a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, a Magyar Jazz Szövetségnek, és az Alkotó Muzsikusok Társaságának.