Fehér György Miklós

1951

www.fgym.blogspot.com/

Fehér György Miklós 1951-ben született Budapesten. Tanulmányait Miskolcon kezdte. A Zenei Tagozatú Általános iskolában zongorát és oboát tanult, majd a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában e szakokon folytatta zenei tanulmányait. 1967-ben Miskolcon fúvószenekari művével különdíjat nyert. Ettől az évtől kezdett rendszeresen zeneszerzést tanulni, először Miskolcon Egyed Ferencnél, majd 1968-tól a budapesti Bartók Konzervatóriumban Soproni Józsefnél. 1971 és 1976 között zeneszerzés szakon elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát. Tanárai Sugár Rezső, Maros Rudolf és Durkó Zsolt voltak.

Nagy hatással volt rá Reményi János karmesteri tevékenysége a miskolci Bartók Kórusban eltöltött tíz év alatt, valamint a Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamarakórusában Párkai István keze alatt töltött idő. 1975-ben először Szegeden, majd a miskolci Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított. 1977-től 1984-ig a Zeneművészeti Főiskola miskolci tagozatán tanársegédként dolgozott, majd adjunktusi kinevezést kapott. 1977-ben írta meg Miskolc város felkérésére A jövendő férfiak című kantátáját, amit 1980-ban mutattak be Miskolcon a Zenei Világnapon. 1976-tól 1986-ig a miskolci Új Zenei Műhely tagja volt, amit Selmeczi György vezetett. Évente több bemutatója hangzott el. 1980-ban Két kórusmű női karra című darabja a Népművelési Propaganda Iroda pályázatán díjat nyert, 1984-ben Luther Márton szövegére írt 4. kantátája a Luther-emlékpályázaton kapott díjat. Miskolcról 1984-ben Nyíregyházára költözött, ahol 1986-ig egyházzenészként dolgozott. Itt kezdte el írni a János-passiót, ezen kívül a Requiem, a Mise és a többi egyházzenei mű megszületését is az ott és az azóta is gyűjtött egyházzenei tapasztalatai segítették elő. 1986-tól újra Budapesten él. 1994 óta a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. A Magyar Zeneszerzők Egyesületének és az Alkotó Muzsikusok Társasága tagja.

Műveit előadták Magyarországon kórusversenyeken, fesztiválokon, országos találkozókon, a Magyar Rádióban, a Zeneakadémián és az Alkotó Muzsikusok Társasága koncertjein. Több szerzői esten is bemutatkozott már. Kompozíciói elhangzottak Európa számos országában és az USA-ban is. Egy évtizeden át írt kisérőzenét a budapesti Széchenyi István Általános Iskola színjátszó csoportja által bemutatott iskoladrámákhoz. A magyar történelem sorsfordító pillanatairól szóló iskoladrámákat Csabai Mária tanárnő írta és rendezte, vezetésével 896, 1848, 1000, 1703 és 1956 évfordulóján adták elő, és a magyarországi előadásokon kívül a Felvidéken, Erdélyben és Kárpátalján is eljutottak a közönséghez. Munkásságáról, pályájáról Hollós Máté Az életmű fele című rádiós sorozatában hallhattunk, és az ugyanilyen című könyvben, valamint Farkas Zoltánnak és Hollós Máténak a Muzsika című folyóiratban megjelent cikkeiben olvashatunk.